آموزش اجرا

16 نکته پیش از گودبرداری

16-نکته-پیش-از-گودبرداری

1) اعلام تاریخ شروع عملیات گودبرداری 72 ساعت پیش از شروع عملیات در کارتابل نظام­ مهندسی.

کارتابل-نظام-مهندسی

2) قبل از آغاز عملیات گودبرداری، بایستی صلاحیت و سوابق اجرایی پیمان کار گودبرداری توسط ناظر بررسی و تایید گردد. در این مرحله طرح گودبرداری و روش عملیات نیز با مجری ذیصلاح بررسی نهایی شده و روش اجرا به همراه برنامه زمان­ بندی به تایید ناظر می ­رسد. عملیات خاک برداری و گودبرداری باید با رعایت کامل مقررات ملی ساختمان و استانداردهای ایمنی نظیر حفاظت و ایمنی کارگاه ­های ساختمانی، مبحث دوازدهم و بیستم اجرا گردد.

3) کارگاه ساختمانی به طور مطمئن و ایمن محصور و در اطراف آن تابلوها و علائم هشداردهنده که در شب و روز برای عابرین قابل رویت باشد نصب شود.

کاربرد-علائم-ایمنی

4) کارگران و سایر عوامل اجرایی انتخاب شده برای عملیات گودبرداری باید دارای پروانه اشتغال یا مهارت فنی و گواهی ویژه در حدود صلاحیت مربوطه باشند.

5) برای تامین سلامت و بهداشت کارگران، وسایل و تجهیزات لازم در اختیار آنان قرار داده شود و چگونگی استفاده از وسایل نیز به آن­ها آموزش داده شود.

لوازم-ایمنی

6) کلیه­ ی انشعابات آب، برق و گاز ساختمان قبل از شروع عملیات تخریب و گودبرداری باید قطع گردد و یا در صورت لزوم سالم­ سازی، محدود و نگهداری شود به طوری که راه­ های دسترسی به آن­ها و شیر آتش­ نشانی محفوظ بماند و هماهنگی ­های لازم با سازمان­ های مربوطه انجام شود.

قطع-انشعابات-برق

7) بررسی و مطالعه ­ی تاسیسات زیرزمینی احتمالی در محل: موقعیت تاسیسات زیرزمینی از قبیل کانال­ های فاضلاب، قنوات قدیمی، لوله­ کشی آب و گاز، کابل­ های برق، تلفن و … که ممکن است در حین عملیات گودبرداری و خاکبرداری موجب بروز خطر و حادثه یا خود دچار خسارت شوند، بررسی و شناسایی شوند و با همکاری سازمان­ های ذیربط، نسبت به تغییر مسیر دائم یا موقت و همچنین در صورت قطع جریان آن­ها اقدام شود. در صورتی­ که تغییر مسیر یا قطع جریان برخی از تاسیسات امکان­ پذیر نباشد، باید با همکاری سازمان­ های مربوطه و به طرق مقتضی نسبت به حفاظت آن­ها اقدام شود.

8) بررسی و مطالعه­ ی چاه­ های آب و فاضلاب و قنوات، اعم از متروکه و یا فعال، در محل.

بررسی-و-مطالعه-چاه-های-فاضلاب

9) بازرسی ساختمان­ های مجاور گود: دستورات لازم برای تخلیه­ ی آب استخرها و کالاهای انبارها، به ویژه کالاهای سنگین یا قابل اشتعال، وسایل و ماشین­ آلات مرتعش با بار دینامیکی (در صورت لزوم)

10) بررسی مقاومت و نوع خاک منطقه با مشاهده گزارش مطالعات ژئوتکنیک و مکانیک­ خاک.

11) بررسی ساختمان­ ها و معابر مجاور و نصب وسایل پایش بر روی آن­ها (قبل از شروع گودبرداری، در صورتی که املاک مجاور قدیمی بوده و یا امکان بروز حادثه وجود داشته باشد حتماً «تامین دلیل» برای ساختمان­ های اطراف بگیریم).

مکانیک-خاک

12) بررسی وجود باغ، باغچه یا زمین زراعی دایر در مجاورت گود.

بررسی-باغ-و-باغچه

13) آماده کردن کلیه ­ی تجهیزات و لوازم و دستگاه ­های مورد نیاز برای اجرای عملیات گودبرداری.

14) خارج نمودن کلیه ­ی اشیاء زائد از قبیل سنگ، تخته، ضایعات ساختمانی و موانع از محل.

15) تمام کارگرانی که در عملیات خاکی مشغول به کار می­ شوند باید تجربه کافی داشته باشند و اشخاص ذیصلاح بر کار آنان نظارت کنند. همچنین سایر افراد از جمله رانندگان و اپراتورهای ماشین ­آلات و تجهیزات مربوطه، باید اشخاص ذیصلاح و داری کارت مهارت و سلامت باشند.

16) توجیه ساکنان ساختمان­ های مجاور با هشدارهای ایمنی مورد نیاز جهت تخلیه ساختمان­ ها در صورت احساس خطر ریزش (همچون سر و صدای غیر متعارف، ترک احتمالی، باز و بسته نشدن درب­ ها و پنجره ­ها و …)

تذکر بسیار مهم:

مسئولیت مهندس ناظر معمار و نقشه ­بردار قبل از گودبرداری شروع می­شود. کنترل بر و کف، پیشروی طولی و یا عرضی، کنترل شیب زمین، درز انقطاع و تطبیق تیپ نقشه­ ها با زمین و … از وظایف ایشان می­ باشد.

مقاله ی بالا برگرفته از کتاب ناظر حرفه ای 3 (امپراطوری نظارت) می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *